onsdag 9 augusti 2017

Mojito



Musik och instrumentation: Tommy Aperia
Text och sång: Monica Antonsson

MOJITO (Tropical)
 
Solen går ner bortom bergen
Släcker den (blod) eldröda färgen
Då har man allt man behöver
Och svarta natten tar över

Skön atmosfär, varma vindar
Och alla ljusen som tindrar
Då i den tropiska natten
Så hörs musiken och skratten


Då tar vi en Mo-jito
Lime frukt och krossad is-bit-o    (dito)
Rörsocker en skvätt rom – det är haken här
Skaka och rör Mo-jito
Sen sodavatten finito
Färsk mynta oppanpå – sätter smaken här


Som kärleksglöd i romanen
Så het som värsta vulkanen
Från dramatik till fiktioner
Och skrivna ord för miljoner

I Kubas magiska nätter
Hörs ljudet av kastanjetter
Ifrån en bar i Havanna
Då vet man där kan man stanna


Mojito                                                                                                                                       
Mojito föddes som drink på Kuba under 1900-talets begynnande sekel, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i Havanna. Här avnjöt den välkände författaren Ernest Hemingway, som stamkund, allra helst sin Mojito - och marknadsförde den med hjälp av sina romaner.
Drinkreceptet vi här presenterar är originalreceptet, alla möjliga variationer och förenklingar kan förekomma runt om i världen. Våga testa olika typer och hitta ditt eget favoritrecept.
Mojito's drinkrecept
4 - 6 cl Ljus rom
2 cl Limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk Strösocker (eller ett par msk sockerlag)
Ett par kvistar Färsk mynta
Sodavatten
Vad som skall göras
Häll limejuicen i ett högt glas, tillsätt sockret och rör om tills det löser sig. Lägg därefter i den färska myntan, och krossa alltsammans med en muddler. Häll på romen, tillsätt iskuber och fyll upp med sodavaten - rör slutligen om och garnera med någon myntakvist.
Sackaros
Sockerart
Sackaros eller sukros, med trivialnamnen rörsocker och betsocker, är en sockerart som utvinns från sockerrör och sockerbetor. Sackaros en disackarid som består av de två monosackaridresterna glukos och fruktos. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar