Musik och instrumentation: Tommy Aperia
Text och sång: Monica Antonsson
MOJITO (Tropical)
Solen går ner
bortom bergen
Släcker den (blod)
eldröda färgen
Då har man allt
man behöver
Och svarta natten
tar över
Skön atmosfär,
varma vindar
Och alla ljusen
som tindrar
Då i den tropiska
natten
Så hörs musiken
och skratten
Då tar vi en Mo-jito
Lime frukt och
krossad is-bit-o (dito)
Rörsocker en
skvätt rom – det är haken här
Skaka och rör
Mo-jito
Sen sodavatten
finito
Färsk mynta
oppanpå – sätter smaken här
Som kärleksglöd i
romanen
Så het som värsta
vulkanen
Från dramatik till
fiktioner
Och skrivna ord
för miljoner
I Kubas magiska
nätter
Hörs ljudet av
kastanjetter
Ifrån en bar i Havanna
Då vet man där kan
man stanna
Mojito
Mojito föddes som drink på Kuba under 1900-talets
begynnande sekel, antagligen på den berömda baren La Bodeguita del Medio i
Havanna. Här avnjöt den välkände författaren Ernest Hemingway, som stamkund,
allra helst sin Mojito - och marknadsförde den med hjälp av sina romaner.
Drinkreceptet vi här presenterar är originalreceptet,
alla möjliga variationer och förenklingar kan förekomma runt om i världen. Våga
testa olika typer och hitta ditt eget favoritrecept.
Mojito's drinkrecept
4 - 6 cl Ljus rom
2 cl Limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk Strösocker (eller ett par msk sockerlag)
Ett par kvistar Färsk mynta
Sodavatten
2 cl Limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk Strösocker (eller ett par msk sockerlag)
Ett par kvistar Färsk mynta
Sodavatten
Vad som skall göras
Häll limejuicen i ett högt glas, tillsätt sockret och
rör om tills det löser sig. Lägg därefter i den färska myntan, och krossa
alltsammans med en muddler. Häll på romen, tillsätt iskuber och fyll upp med
sodavaten - rör slutligen om och garnera med någon myntakvist.
Sackaros
Sockerart
Sackaros eller sukros, med trivialnamnen rörsocker och betsocker, är en
sockerart som utvinns från sockerrör och sockerbetor. Sackaros en disackarid
som består av de två monosackaridresterna glukos och fruktos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar