onsdag 15 november 2017

PensionsbluesFrån början tänkte vi skriva en protestlåt om det usla svenska pensionssystemet som gjort 350 000 svenskar - de som byggde landet och deras barn - till fattigpensionärer med EU:s mått mätt. Vi gjorde några försök -   Ge oss våra pengar tillbaka hette en av dem med tanke på de 258 miljarder av pensionspengarna som konfiskerades till staten av en enig riksdag (utom V) på nittiotalet - som vi sedan skrotade i ett anfall av självkritik. Tur det. Det var helt enkelt inte kul.

Sen föddes den här bluesen som liksom av sig själv kom att handla om det eländiga lurendrejeriet. Faktum är ju att det enda man kan göra för att själv påverka sin situation är att sänka sin skatt. Det kan man göra genom att flytta till Portugal, Thailand eller Spanien som snor åt sig mindre skatt på pensionen. Portugal ska vara det ekonomiskt mest fördelaktiga landet enligt media.
Så bluesen fick handla om det.

Trevlig lyssning!

Blues del Pensio

Går hem från fabriken
Längs blommande diken
Är lite besviken
Trots allt
Och det e sista gången
Med klocka av guld och champage
Nog var det ett lurendrejeri
Det dom sa om pensionen
Man blir fri


Så vem har man blivit
Rätt sent här i livet
Nån man tog för givet
försvann
Och pensionsmyndigheten
Som skickar oss brev i oranget
Vad är det för lurendrejeri
Man är pank som en lus men 
man är fri


PANTA KLOCKAN
(Jag hade tänkt att hon skulle panta guldklockan men fick aldrig till det.)

Är lite på örat
Och vill inte störa
Men du ska få höra
Nåt bra
Portugal kan man dra till
Man blir nästan rik – knappt nån  skatt   
Vad är det för lurendrejeri
Tänker du men jag packar
Och blir fri

Det hänger och slänger
Och grannarna blänger
Men bluesen den svänger
Trots allt
Spela boule, gå på vandring
En tapas på stan om man vill              (och lite till)
Det är inget lurendrejeri
Ja man har så det räcker
Och är fri


Och då kom nyheten: 
2017-09-21

Svenska pensionärer i Portugal kan tvingas betala skatt

Sedan 2009 har svenska pensionärer kunnat leva skattefritt i Portugal. Men nu kan det få ett slut. Den portugisiska regeringen överväger att redan under nästa år börja beskatta utlänningars pension, rapporterar Dagens Industri.

Portugal har under flera år varit ett skatteparadis för pensionärer. Över 2000 svenskar har flyttat dit sedan dess. De har kunnat ta ut sin tjänstepension från privata arbetsgivare helt skattefritt. Allmän pension och tjänstepension från offentlig sektor beskattas med 20 procent.

Enligt uppgifter till den portugisiska affärstidningen Jornal de Negócios överväger nu Portugals regering att börja beskatta utländska pensionärer i landet, rapporterar Dagens Industri. Det nya skatteförslaget kan komma med i budgeten för 2018.
– Än är det bara en diskussion, men det är intressant att de diskuterar det för budgeten, säger Johan Sander, skatterådgivare på Deloitte till Dagens Industri.

Finansministern kritisk till skatteavtalet
Finansminister Magdalena Andersson (S) tog tidigare i år upp skattefrågan med den socialdemokratiska minoritetsregeringen i Portugal. Hon är kritisk till nuvarande skatteavtal. Enligt Aftonbladet sa hon i vintras i Uppdrag granskning att personer som tycker om fado, vinho verde eller vill ha ett skönt klimat ska kunna flytta dit, men de som däremot gör det för att undvika skatt tycker hon ska ”se sig i spegeln”.
Enligt uppgifter till Jornal de Negócios skulle förslaget innebära en fast skatt på mellan fem och tio procent. Det är inte bestämt om det ska gälla enbart pensionärer som flyttar i framtiden eller även de som redan har flyttat.
– Man lägger sig på en nivå som är så pass låg att ingen förändrar sitt beslut att flytta. I Sverige har vi världens högsta marginalskatt, så fem-tio procent är fortfarande extremt attraktivt, säger Johan Sander på Deloitte till Dagens Industri.

Läs också: Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar